szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kutatás szerint az uniós országok közül Magyarországon fogja legkésőbb utolérni a nők fizetése a férfiakét: 2068-ra teszik, amikor egy iparágban egy korcsoporton belül eltűnik a nemek közti bérszakadék.

A nemek közötti bérszakadék – vagyis az ugyanazon munkáért eltérő fizetéssel jutalmazott nők és férfiak bére közötti különbség – az uniós országok közül várhatóan Magyarországon fog a legkésőbb eltűnni – derül ki az Expert Market tanulmányából. A tanulmány készítői a bérszakadék változását iparáganként megvizsgálták, és minden ország esetében kiemelték azokat a gazdasági szektorokat, ahol a fizetési olló a leghamarabb el fog tűnni. Magyarországon erre 2068-ig kell várni, és először az állami tulajdonban levő energiaipari vállalatok 55-64 év közötti női alkalmazottai örülhetnek.

Az a tanulmány készítőinek is meglepetést okozott, hogy a nemek közötti bérszakadék először Romániában fog teljesen eltűnni a 25 és 34 év közötti, magánszektorban dolgozó vendéglátóipari szakképzett alkalmazottak esetében. Ez már 2018-ban bekövetkezik – írja a Pénzcsinálók.

A kormányt nem, de a szakszervezeteket zavarja a nemek közti bérszakadék

Országos kampányt indít a nők és a férfiak közötti bérkülönbség felszámolásáért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) – jelentette be Kordás László, az érdekvédelmi tömörülés elnöke hétfőn.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!