szerző:
hvg.hu

Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését.

A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség – közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt., amely az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzettel indokolta a lépést.

Mint írták, a kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfél milliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő devizaforrás-bevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel biztosítható. 

Októberben írtuk meg, hogy értesüléseink szerint mindenképpen megszűnik majd a konstrukció. A kérdésről még decemberben is összevissza nyilatkoztak kormánypárti poltitikusok; előbb Rogán Antal mondta, hogy még 2017-ben lezárják az értékesítést, röviddel utána pedig Lázár János nyilatkozta, hogy ez már 2016 végén megtörténik. Még ugyanaznap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt közölte: elkészült a letelepedési kötvények jövőjéről szóló előrterjesztés

Korábban a Jobbik a kötvény értékesítésének leállítását szabta feltételként ahhoz, hogy támogassa a Fidesz alkotmánymódosítási javaslatát. Ez volt az, amelyet a kvótanépszavazás eredményéből vezetett le a kormányzat, s amely az alaptörvény 5. cikkelyén változtatott volna, többek között előírva azt, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. A kormánypárt zsarolásról beszélt, nem lépett, a Jobbik tartotta magát az elhatározásához, így a kétharmados támogatást igénylő módosítási javasat megbukott.

Roham indult a letelepedési kötvényért a leállítási hírek miatt

Drasztikusan megugrott novemberben a letelepedési kötvények iránti érdeklődés - írta a Magyar Nemzet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!