szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szociáldemokrata kancellár jelezte: Brüsszelhez fordul az ügyben. Ausztria azt kéri az Európai Uniótól, hogy engedélyezze saját polgárainak előnyben részesítését a hazai munkaerőpiacon.

Az EU szabályai ezt kizárják, hiszen az uniós állampolgároknak hasonló jogokat kell élvezniük minden tagállamban. A Brexit népszavazás egyik tétje is épp ez volt Nagy-Britanniában: az uniós bevándorlás és munkavállalás korlátozása, melyet Brüsszel nem fogad el.

Christian Kern kancellár egy tízéves gazdaságfejlesztési terv keretében vázolta elképzeléseit. Kiemelkedően fontosnak tartja a munkanélküliség csökkentését. Ezt elsősorban azzal akarja elérni, hogy megnehezíti a kelet-európai uniós tagállamok – így Magyarország – polgárainak munkavállalását Ausztriában. Az elképzelése lényege az, hogy a munkaadó csak abban az esetben vehetne fel külföldi munkavállalót, ha bizonyítani tudja: hazai polgár nem jelentkezett az állásra. A kelet-európai munkavállalók nem egyszer azért élveznek előnyöket a munkaerőpiacon Ausztriában, mert olcsóbban is vállalják ugyanazt a munkát. A munkajövedelmek közötti szakadék ugyanis nem csökkent jelentősen azt követően sem, hogy sok egykori szocialista ország is belépett az Európai Unióba – írja a BBC.

A szociáldemokrata kancellár ezzel kapcsolatos terveit Wellsben ismertette. Itt a Szabadságpárt kormányoz, mely már régóta kampányol a bevándorlás korlátozása és a hazai munkaerő helyzetbe hozása mellett. Az államfőválasztás során az Ausztriát régóta kormányzó szociáldemokraták és néppártiak súlyos vereséget szenvedtek. Egyik párt jelöltje sem került be a második fordulóba. Ott a baloldalt egy zöldpárti jelölt képviselte, míg ellenfele a Szabadságpárt egyik vezetője volt. A megismételt elnökválasztást végül a zöldpárti jelölt nyerte, de a szociáldemokraták megértették a választók üzenetét.

A szociáldemokraták népszerűsége jelenleg mintegy 27 százalék. Ezért érezhette úgy a szociáldemokrata kancellár, hogy olyan programot kell felmutatnia, melyet a hazai munkavállalók kedvezően fogadnak. Kérdés, hogy mit szól Brüsszel az osztrák javaslathoz, mely korlátozni akarja a más uniós államokból érkező munkavállalók lehetőségeit. És mit szólnak ehhez azok az uniós tagállamok, melyek ugyancsak a nemzeti érdekeket védik Brüsszellel szemben?

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!