szerző:
hvg.hu

Durva hibát követhettek el a nyomozóhatóságok Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezér előzetes letartóztatásánál – állította a Blikk.

Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásánál nem sikerült tartani a határidőt, így az őrizetbe vétel ideje meghaladhatta a törvényben maximumként rögzített 72 órát – írta a Blikk, amely szerint erről a volt Quaestor-vezér tett panaszt a büntetés-végrehajtási ügyésznél, aki a kifogást megvizsgálta, majd továbbította a Központi Nyomozó Főügyészségre.

A csalással és sikkasztással vádolt Quaestor-vezért a nyomozók 2015. március 26-án, délután vették őrizetbe, több mint két héttel a brókercég 200 milliárd forintos kárt okozó bedőlése után.

Tarsoly állítása szerint, amit a telefonja híváslistájával tud bizonyítani, 16:40-kor vették őrizetbe, a jegyzőkönyvbe azonban egy későbbi időpont került rögzítésre. Ennek azért van jelentősége, mert három nappal később, vasárnap délután 16:53 és 17:07 perc között döntött a nyomozási bíró az előzetes letartóztatásról.

Ekkor azonban Tarsoly már nem lehetett volna őrizetben, mert letelt a 72 óra, és ilyenkor a büntetőeljárásról szóló törvény szerint el kell engedni a gyanúsítottat.

Az időpontokkal egy másik gyanúsítot, az ügy harmadrendű vádlottja, M. Zsolt esetében is meggyűlt a bajuk, akit Tarsollyal együtt vettek őrizetbe – tette hozzá a Blikk.

A Quaestor második emberét szintén március 26-án vették őrizetbe 16:28-kor, és három nap elteltével csak 17 óra után helyezték előzetesbe.

A nyomozási bíró meg is jegyezte, hogy letelt a 72 óra, így M. szabadon távozhat, de jelezte, hogy bár ez a szabály, sok értelme nem lenne ennek, mert hamarosan újból őrizetbe vennék. M. úgy döntött, hogy nem él a lehetőséggel, maradt a tárgyalóteremben, és azóta is előzetesben ül.

Az üggyel az ügyészség is foglalkozik, Nagy Andrea szóvivő szerint a beadványban írtakat feljelentésként kezelik, amelynek elbírálása jelenleg folyamatban van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!