szerző:
hvg.hu

Az Együtt szerint a kormány által belengetett felsőoktatási béremelésből jól nem lett semmi, a tanársegédeknek pedig összesen 650 forinttal lett több a fizetése.

Bár Palkovics László oktatási államtitkár 2015-ben azt ígérte, hogy három lépcsőben 25 százalékkal fog emelkedni az egyetemi tanárok alapfizetése, illetve az ennek százalékában meghatározott alacsonyabb fizetési kategóriába sorolt oktatók fizetése, Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője most azt közölte, a tanársegédek bére összesen 650 forinttal emelkedett.

A beígért háromlépcsős béremelés alapján 2016-ban 15 százalékkal, majd 2017-ben és 2018-ban 5-5 százalékkal kellene emelkednie az egyetemi tanárok alapfizetésének, de Szabó szerint a kormány nem teljesítette ígéretét, mert az idei évre beígért 5 százalékos emelés helyett egyes egyetemek csak beépítették a bérbe a korábban béren kívüli juttatásként adott Erzsébet-utalványok összegét.

Az ELTE oktatói például arról számoltak be, hogy a nekik eddig juttatott havi 6000 forintos utalvány összegét építették be a fizetésbe, így a tényleges béremelkedés az adjunktusok esetében összességében az 5 százalék helyett mindössze 1,4 százalékos lett, vagyis nettó 2379 forintos emelkedés mutatkozik havonta, míg egy tanársegéd fizetése csupán 650 forinttal emelkedett, ami egyes budapesti helyeken egy korsó sör ára.

Az Együtt képviselője most rákérdezett Palkovicsnál, hogy hogy is van ez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!