szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden bontott csirke mellé nem lehet árellenőrt állítani a piacon. Pedig a januártól érvényes áfacsökkentésnek az árakban is jelentkezniük kellene. Ám nem mindenhol történt így.

A nemzetgazdasági tárca megfenyítette a bolttulajdonosokat: ha a húsárak alakításában kartellt vél felfedezni – azaz a kereskedők összefognak, hogy az adóelőny az ő zsebükbe vándoroljon –, akkor a versenyhivatal ellátja a bajukat. Csakhogy éppen az összejátszásra elvileg képes nagy áruházláncok engedték át vevőiknek az áfanyereséget. A magasabb árszinttel működő, független kisboltok és piaci árusok esetében pedig képtelenség kartellt felfedezni.

A HVG e heti számában részletes árkörképet találnak arról, hogy hol mennyibe kerül a csirkehús, valamint választ kapnak arra a kérdésre is, hogy kik és miért nyelték le az áfacsökkentést. A cikkből azt is megtudhatják, hogy a madárinfluenza mekkora csapást mért a kacsa- és libatenyésztőkre, illetve azt, hogy az állomány kényszerű ritkításának hatása miként jelentkezik az árakban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!