szerző:
hvg.hu

Bővülhet azoknak a sportágaknak a köre, amelyek tao-támogatást kaphatnak, a nagyobb csapatsportok mellé 2018-tól csatlakozhatnak a röplabdások.

Felvehetik a röplabdát azoknak a csapatsportágnak a listájára, amelyek kaphatnak tao-támogatást – ezt ígérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a röplabdaszövetség főtitkárának. Jelenleg öt sportág része a tao-rendszernek: a labdarúgás mellett a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot lehet így támogatni.

A röplabdások is óriási különbséget érezhetnek majd, ha csatlakoznak az elitklubhoz: 2015-ben például csak 279 millió forintot kaptak az államtól. A női válogatott tavaly kijutott az Eb-re, de azt a szövetség elnöke (Kovács Ferenc, aki nem mellesleg Nyíregyháza polgármestere) is elismerte, hogy „csodák nincsenek”. A cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett tao-pénzek a labdarúgásnak évente körülbelül 10 milliárd forintot jelentenek, a többi négy kiemelt csapatsport pedig együttvéve nagyjából ugyanennyit.

A tao – amelyről a kormány azt állítja, hogy nem közpénz, a bíróság viszont annak tekinti – a Transparency International vizsgálata szerint a korrupciónak ágyaz meg a magyar sportban. Nagy az átláthatatlanság, irracionális fejlesztéseket pénzelnek belőle, és tele van a rendszer összefonódásokkal – állítja a vizsgálat. Ráadásul egyenlőtlen is: még a túlpénzelt focin belül is különösen sokat kapott 13 csapat, és közülük is kiemelkedik az öt év alatt 11 milliárd forinthoz hozzájutó felcsúti Puskás Akadémia alapítványa.