Gáti Júlia
Gáti Júlia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Próbaüzemre kapcsolt az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt). A páciensek már most meghatározhatják, kik és milyen egészségügyi adataikba tekinthetnek bele.

Ha minden úgy fog működni, ahogy a demo program mutatja, az egészségügy valamennyi szereplője beléphet abba az informatikai szolgáltató térbe, ahol hozzáférhet más intézményekben keletkezett adatokhoz. A praktikum nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a betegnek nem kell a korábbi leleteit, zárójelentéseit magával vinnie, ha orvoshoz megy, vagy ha ezt elmulasztotta, a dokumentumok hiányában nem kell a szakrendelőben vagy a kórházban találgatni, hogy vajon milyen gyógyszereket szed, milyen betegségei voltak korábban.

 Egy gombnyomásra letölthető lesz a páciens kórelőzménye.

A háziorvos is látni fogja, merre járt a betege, nem fogja feleslegesen megismételt vizsgálatokra küldeni. Az információk birtokában azt is áttekintheti majd, hogy szakorvos kollégái milyen medicinákat rendeltek a betegének. A gyógyszerész nem csak azt a receptet fogja látni, amelyet éppen valaki kiváltani készül, hanem azt is, amit korábban kiváltott. Így kiszűrheti, ha a különböző helyeken és időben rendelt orvosságok egymással ellentétes hatású, vagy éppen egymás hatását nem szándékoltan felerősítő gyógyszer-kombinációk adódnának. Az elektronikus tér lehetővé teszi az e-recept és e-beutaló bevezetését is, hiszen minden információ bekerül az eeszt-be. Az orvos által a beteg taj-számára rendelt orvosságot látja a patikus, a beutalót pedig a járóbeteg-szakrendelő vagy a kórház. 

©

A rendszer éles tesztüzeme most indul – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár. Márciustól lesz e-recept és e-beutaló, ősz végéig befejeződik a tesztüzem, az év végéig valamennyi egészségügyi szolgáltató csatlakozik az eeszt-hez  –  részletezte a menetrendet az államtitkár. Még sokáig nem fog megszűnni a papíralapú recept, annak, aki kéri, ugyanúgy kinyomtatják, mint eddig.

Az elektronikus térben keletkező adatokhoz nemcsak az egészségügy arra felhatalmazott szereplői, hanem a beteg is hozzáférhet. Persze, ki-ki ahhoz, amire jogosultsága van. A beteg csak a sajátját láthatja, a betegét pedig a kezelőorvosai. Még mielőtt a pilot üzemmódban egyáltalán megkezdődne a betegek adatainak feltöltése, már lehet rendelkezni arról, hogy az alapértelmezett hozzáférések maradjanak, avagy szűküljenek. Akinek van bejárása az ügyfélkapun, máris hozzáfoghat saját adatvédelmi preferenciáinak érvényesítéséhez. (Ezt egyébként bármikor megteheti, nincs határidőhöz kötve.)

Az indulás a www.eeszt.gov.hu oldalról történik. A bejelentkezéshez be kell lépni az ügyfélkapun, majd meg kell adni a taj-számot. A harmadik lépés az „önrendelkezés” fül megnyitása. Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló, 2015 decemberében módosított CCXXIV. törvény értelmében négy különösen érzékeny terület van (pszichiátria, addiktológia, nemi betegség, HIV/AIDS) amelynek adataihoz csak a kezelő szakorvos férhet hozzá – hacsak a beteg másként nem rendelkezik.  Alapértelmezésben az összes többit láthatják a kezelőorvosok, például a nőgyógyászati, onkológiai, vagy urológiai leleteket. Aki valamilyen megfontolásból egyik vagy másik orvosát ki akarja zárni ezekből az információkból, egy kattintással megteheti.

Aki nem boldogul a digitális világban vagy csak nincs hozzáférése az ügyfélkapuhoz, nem kell, hogy lemondjon önrendelkezési jogáról. Az kormányablakoknál segítségére lesznek a kívánt tiltások beállításában.