szerző:
hvg.hu

A parlamentben is foglalkozhatnak azzal, hogy eltérő minőségű ételeket kap a multiktól Magyarország, mint a nyugati vásárlók. Az ügy egészen Brüsszelig juthat.

Brüsszelben reklamálna az Együtt amiatt, hogy rosszabb minőségű ételt kapnak a magyarok, mint a nyugatiak. Szabó Szabolcs, a párt képviselője egy határozati javaslatot vinne a parlament elé, ebben európai szintre emelné a tiltakozást.

Mint írta, először a szlovák hatóságok jelezték, hogy az ottani élelmiszerek sokszor rosszabbak, mint ugyanazoknak a gyártóknak az Ausztriában árult termékei. Ezután adott tájékoztatást a Nébih arról, hogy a magyar vizsgálat is ugyanerre az eredményre jutott. A képviselő arra emlékeztetett, hogy az ételminőség kettős mércéjével már tavaly tavasszal foglalkoztak a visegrádi országok találkozóján, utána pedig az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén is szóba került az ügy, de azóta sem történt előrelépés.

Szabó Szabolcs azt szeretné, hogy a parlamenti többség kérje fel a kormányt: forduljanak az Európai Bizottsághoz. Azt is szeretné, hogy a visegrádi államok együtt lépjenek fel Brüsszelben, és addig ne engedjék az ügyet levenni a napirendről, amíg az Európai Bizottság nem teszi meg a szükséges lépéseket. Arra persze nem érdemes nagy összegben fogadni, hogy ez a javaslat át is megy a parlamenten, nagy meglepetés volna, ha átengednének egy ellenzéki indítványt.

Itthon 24 féle terméket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az osztrák üzletekben kapható árukkal. Az édességeknél, a kóláknál, mogyorókrémnél és kakaóporoknál is találtak különbségeket. Az érintett cégek közül a Coca-Cola válaszolt a vádakra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Más árut kapnak a magyarok, mint az osztrákok

A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-európai boltokat – írta a Magyar Idők. Itthon 24-féle terméket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az osztrák üzletekben kapható árukkal.