szerző:
hvg.hu

A parlamentben is foglalkozhatnak azzal, hogy eltérő minőségű ételeket kap a multiktól Magyarország, mint a nyugati vásárlók. Az ügy egészen Brüsszelig juthat.

Brüsszelben reklamálna az Együtt amiatt, hogy rosszabb minőségű ételt kapnak a magyarok, mint a nyugatiak. Szabó Szabolcs, a párt képviselője egy határozati javaslatot vinne a parlament elé, ebben európai szintre emelné a tiltakozást.

Mint írta, először a szlovák hatóságok jelezték, hogy az ottani élelmiszerek sokszor rosszabbak, mint ugyanazoknak a gyártóknak az Ausztriában árult termékei. Ezután adott tájékoztatást a Nébih arról, hogy a magyar vizsgálat is ugyanerre az eredményre jutott. A képviselő arra emlékeztetett, hogy az ételminőség kettős mércéjével már tavaly tavasszal foglalkoztak a visegrádi országok találkozóján, utána pedig az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén is szóba került az ügy, de azóta sem történt előrelépés.

Szabó Szabolcs azt szeretné, hogy a parlamenti többség kérje fel a kormányt: forduljanak az Európai Bizottsághoz. Azt is szeretné, hogy a visegrádi államok együtt lépjenek fel Brüsszelben, és addig ne engedjék az ügyet levenni a napirendről, amíg az Európai Bizottság nem teszi meg a szükséges lépéseket. Arra persze nem érdemes nagy összegben fogadni, hogy ez a javaslat át is megy a parlamenten, nagy meglepetés volna, ha átengednének egy ellenzéki indítványt.

Itthon 24 féle terméket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az osztrák üzletekben kapható árukkal. Az édességeknél, a kóláknál, mogyorókrémnél és kakaóporoknál is találtak különbségeket. Az érintett cégek közül a Coca-Cola válaszolt a vádakra.

hvg.hu Gazdaság

Más árut kapnak a magyarok, mint az osztrákok

A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-európai boltokat – írta a Magyar Idők. Itthon 24-féle terméket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az osztrák üzletekben kapható árukkal.