szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Anders Samuelsen dán külügyminiszter bejelentette: országa nagykövetet nevez ki a kaliforniai high-tech cégekhez. Ez nem afféle kommunikációs blöff – írja a Francia Rádió világszolgálatának washingtoni tudósítója.

A dán miniszter a The Washington Postnak adott interjúban precízen megindokolta a döntést. A Szilícium-völgy négy óriása, a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon együttes üzleti forgalmának értéke már akkora, mint Dánia bruttó hazai terméke. A négy nagy céget kezdőbetűik alapján gyakran csak GAFA-ként, egyfajta új nagyhatalomként emlegeti a szaksajtó. Együttes tőzsdei értékük ugyanis már jóval nagyobb, mint a dán GDP és a negyvenmilliós Argentínáéhoz közelít. Az Apple értéke pedig a szaúd-arábiai GDP-t „súrolja”. A GAFA-nak helye lenne a G20 csoportban.

 A dán külügyminiszter szerint tehát ezen adatok alapján indokolt, hogy az ország diplomáciája valós értékükön kezelje ezeket a cégeket. De még az általuk képviselt pénzügyi erőnél is fontosabb az a komplex hatás, amit a mai világban a hétköznapokra gyakorolnak. Az internetes keresések 90 százaléka a Google motorján zajlik. A mobilnetes forgalom 45 százaléka pedig az Apple által gyártott készülékeken. A Facebooknak már elismerten politikaformáló a hatása, az Amazon pedig a netes kereskedést uralja. És akkor még szó sem esett az Airbnb, az Uber vagy a Netflix gazdasági és egyéb, életmódbeli és kulturális hatásairól.

 A GAFA a dánok hétköznapi életét is befolyásolja, ráadásul az Apple és a Facebook együtt már csaknem 1 milliárd dollárt ruházott be dániai leányvállalataiba és több száz munkahelyet teremtett. De a közeli jövő technológiai újításait, a robotok tömeges bevetését, a mesterséges intelligencia fejlesztését, az autonóm járművek megalkotását is elsősorban a Szilícium-völgyben zajló kutató tevékenységektől várhatjuk. Ez tehát a dán techplomácia megteremtésének elvi háttere. A gyakorlati megvalósítás még hátra van, mert sok jogi kérdést is tisztázni kell.

 Kinek adja majd át megbízólevelét az új nagykövet, jár-e majd például diplomáciai mentesség egy Google tisztségviselőnek, ha Dániában közlekedési balesetet okoz? Szóval vannak még kérdések bőven és azt se felejtsük el, hogy Dánia az EU tagja. Tehát a „numerikus” nagykövet tényleges kinevezése és Kaliforniába küldése még a közeli jövő zenéje. De a dánok felismerték: a mai világgazdaság realitásai új, valóban új diplomáciai megoldásokat, és nem fura kinevezésekkel kísért böfföket követelnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!