szerző:
hvg.hu

Uniós fellépésre és nagyobb vásárlói tudatosságra is szükség van – ezt válaszolta a földművelésügyi miniszter, mit tenne, hogy ne kaphassunk rosszabb élelmiszereket, mint Nyugat-Európa.

Fogyasztói tudatosság és uniós fellépés kell, hogy Közép-Európa ne kapjon rosszabb ételeket, mint a nyugatiak – ez a lényege Fazekas Sándor válaszának a kérdésre, mit kezd a kormány az élelmiszerbotránnyal. A földművelésügyi minisztert Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője kérdezte arról, hogyan lépnének a kettős mérce ellen.

Fazekas azt írta: teljes az egyetértés a visegrádi államok között abban, hogy uniós szinten kell kezelni a problémát. Addig viszont, amíg ez nem történik meg, a vásárlói tudatosságot kell erősíteni. Azt, hogy baj van, a magyar kormány már két éve jelezte, tavaly pedig a V4-ek találkozóján is szóba került – írta.

A Földművelésügyi Minisztérium átfogó vizsgálatot rendelt el – írta Fazekas. Ők is összehasonlítják, van-e különbség a magyarországi és a külföldi boltokban árult élelmiszerek között, erről március közepére ígértek eredményt. Addig is a Magyar Élelmiszerkönyvtől és a Nébih Szupermenta programjától várja a kormány, hogy tudatosabbá tegyék a vásárlókat.