szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nem túl hízelgő elnevezésű listán Lengyelország esett egy év alatt a legjobban vissza, mert gyors ütemben nő az infláció, miközben eddig a defláció okozott gondot. Az infláció pedig a szegények adója elsősorban mindenütt a világon.

A többi exszocialista ország jelentős része is ezzel a problémával küzd, köztük Észtország, Lettország, Szlovákia és Románia. Magyarország viszont javított tavalyhoz képest – a kilátások szempontjából az Egyesült Államokhoz és Kínához van közel. Magyarország az ötvenedik a listán, mely 65 ország gazdasági helyzetét vizsgálja. Tavaly a 46. volt, és minthogy ez egy negatív lista, a hátrébbsorolás a gyakorlatban előrelépésnek számít. Az Egyesült Államok a 49., az 51. pedig Hollandia. A topon épp úgy, mint tavaly Thaiföld áll. Az az ország, ahol katonai diktatúra tart vasfegyelmet. Igaz, hogy a Bloomberg megjegyzi: a statisztika kissé sajátos a dél-ázsiai országban.

A jó hír az, hogy a globális gazdaság vezető hatalmai jól állnak: az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország kedvező mutatókat produkál. Japán egyenesen az élmezőnybe került Thaiföld, Szingapúr, Svájc után. Oroszország is kissé meglepő módon jól szerepel – elsősorban az emelkedő olajárak miatt. Venezuelának ez sem segít. Az infláció csillagászati, a boltokban a polcok üresek. A kilátások rémesek.

Az európaiak szereplése vegyes: Nagy-Britannia például két helyet rontott nyilvánvalóan a Brexit miatt. Lengyelország a legnagyobb vesztes: az egykori éllovas a mélységbe zuhant (vagyis a negatív listán nagyot lépett előre), a 45.-ről a 28. helyre került, pedig a munkanélküliség adatai kedvezőek. Évtizedek óta most először mutatkozik munkaerőhiány az országban. A többi trend azonban negatív, és a Bloomberg szerint a gazdaságirányitás nem tudja kezelni az inflációs kihívást.

Ha a "nyomorúsági index" viszonylag kedvező, az jó hír az egész globális gazdaságnak, hiszen a fogyasztás a legfőbb húzóerő. Ha van vásárlóerő, akkor a gazdaság is fellendülést produkálhat akár a hazai piac, akár az export irányában.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!