szerző:
MTI

Jóváhagyta a londoni polgármester az angol labdarúgó-bajnokságban éllovas Chelsea új stadionjának terveit.

Sadiq Khan hétfői közleménye szerint az 500 millió fontos (179 milliárd forint) beruházásból megépülő, 60 ezer férőhelyes új létesítmény "ékkő lesz London sportkoronáján", s szurkolókat, látogatókat vonz majd a világ minden tájáról.

"Elégedett vagyok, ez egy kiváló minőségű, látványos terv, amely jelentősen megnöveli a befogadóképességet a jelenlegi helyen, valamint megkönnyíti a szurkolók bejutását a tömegközlekedési eszközöktől" – áll a polgármester közleményében.

A Kékek jelenlegi otthona, a Stamford Bridge 41 600 férőhelyes. Az 1877-ben átadott stadion 1905 óta a Chelsea-é, azt megelőzően a London Athletic Club használta. Korábbi tervek szerint a várhatóan kétéves átépítés alatt a Wembley Stadionban játssza hazai mérkőzéseit a Chelsea. Az új stadion terveit ugyanaz a svájci székhelyű cég készítette, amelyik a Bayern München otthonáét, a 75 ezer férőhelyes Allianz Arenáét, vagy a 2008-as pekingi ötkarikás játékokra épült Madárfészekét.

A Chelsea három fő városi riválisának nagyobb arénája lesz a Stamford Bridge-nél, vagy már most ilyennel rendelkezik: az Arsenal a 60 ezer férőhelyes Emirates Stadionban játszik, a Tottenham Hotspur szintén megújítja a hasonló kapacitású White Hart Lane-t, míg a West Ham United a 2012-es nyári olimpiára épült, 80 ezres London Stadionban szerepel.

Az új Puskás Ferenc Stadion Lázár János február végi bejelentése szerint 192 milliárd forintból épül meg. Az aréna tervezője, Skardelli György szerint normális, hogy megugrott a költségvetés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!