szerző:
hvg.hu/MTI

Mégis utazhatnak a 18 évesek Európában, ám nem biztos, hogy ez lesz az álomnyaralás.

Támogatta az Európai Parlament költségvetési bizottsága az ingyenes InterRail-bérlet ötletére épülő javaslatot, így a tesztüzem után a 2018-as évben is biztosított lehet a program költségvetése – közölte Ujhelyi István, a parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke. Hozzátette: a programra több mint kétmillió eurót szán az EU.

A szocialista politikus kiemelte: a tesztüzem tapasztalatai alapján a „Szabad Európa Kártya” programja még módosulhat a jövőben, de az Európai Bizottság kitartó szándékai és immár a költségvetési bizottságban is meglévő támogatás alapján bizonyosra vehető, hogy sikerül hosszú távú és fenntartható pályára állítani a programot. Ehhez még a tagországoknak is támogatniuk kell a javaslatot, Ujhelyi is erre szólította fel a magyar kormányt.

Az ingyenes InterRail ötletét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vetette fel tavaly ősszel az EP előtt tartott, az unió helyzetéről szóló beszédében. Az eredeti javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító, 480 eurós  bérletet az EU országainak bejárására.

A Financial Times brit üzleti lap február elején közölt értesülései szerint azonban az Európai Bizottság elvetette ezt a tervet, és helyette mindössze egy "felvizezett" javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról. A lap akkor azt írta: a szabad utazás helyett iskolai kirándulásokat finanszírozna az EU, például Brüsszelbe. Az indok egyszerű: a bizottság számítása szerint az eredeti javaslat megvalósítása évente kétmilliárd eurót emésztene fel. Ujhelyi közleménye alapján az éves keret kétmillió euró lehet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!