szerző:
hvg.hu

Három százalékhoz közelít az infláció. A leginkább a benzin és az alkoholos italok, valamint a cigaretta ára szállt el.

Egy év alatt 2,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – derül ki a KSH friss adataiból. A legnagyobb drágulást az üzemanyagoknál mérték, idén februárban 19,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. A szeszes italok és dohányáruk átlagosan 2,8 százalékkal lettek drágábbak, a szolgáltatások ára 1,5 százalékkal ment fel. A tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak lettek, átlagosan 0,4 százalékkal.

Az élelmiszerek árának emelkedését az áfacsökkentés sem tudta megállítani. Ugyan a baromfihús és a tojás is olcsóbb lett (17, illetve 7 százalékkal), a sertéshús áfacsökkentése mostanra gyakorlatilag eltűnt, egy év alatt 10 százalékkal drágább lett. Nagyot nőtt a cukor, a sajt és a friss zöldségek, gyümölcsök ára is.

Az infláció így jóval magasabb, mint amit a kormány tervez, ezzel pedig rövid távon a nyugdíjasok járhatnak rosszul. Az éves várható infláció becslése azért fontos, mert ennyivel emelik meg a nyugdíjakat is. A kormány eredetileg 0,9 százalékos pénzromlással számolt, végül ezt 1,6 százalékra változtatták meg. Ha az év további részében is magasabb lenne az infláció, mint ez a becslés, akkor novemberben, alig fél évvel a választás előtt adhatnak korrekciót a nyugdíjasoknak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!