szerző:
hvg.hu

Románia kenterbe veri a teljes EU-t, ha a férfi és női vezetők fizetéskülönbségét nézzük, ott mindössze 5 százalékkal marad el a menedzsernők bére a férfiakétól, az EU-átlag pedig 23,4 százalék. Nem vitás, Magyarország lefelé húzza az átlagot. A női vezetők arányára viszont büszkék lehetünk.

A kétharmadát se keresi egy vezető beosztású nő Magyarországon annak, amint egy hasonló beosztású férfi visz haza – derült ki az Eurostat nőnapra időzített adataiból, amelyeket az Index adott közre.

A 2014-ben felvett adatok szerint az EU-tagállamok közül Magyarország a 33,7 százalékos fizetési különbséggel a sereghajtó. A lista élén Románia áll, ott csak 5 százalék a különbség, az EU-átlag 23,4 százalék.

Romániát a listán Szlovénia, Belgium, Szerbia, majd Bulgária követi (12,4-15 százalékos különbséggel a férfi és női menedzserek fizetése között), tehát a női vezetők megbecsülése nem csak Nyugat-Európára jellemző, sőt.

A lista végén a V4-ek és Olaszország áll, ebben a sorrendben: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Olaszország, Magyarország (27,7-től 33,7 százalékig terjedő bérkülönbségekkel). Németországban, az Egyesült Királyságban és Ausztriában is a férfi vezetők fizetésének kevesebb mint háromnegyedét viszik haza a női menedzserek.

Van viszont egy másik lista, amelyen Magyarország igen jól áll: a vezető beosztású nők aránya.

Nálunk a vezetői pozíciók 41 százalékát töltik be nők, míg az EU-átlag 35 százalékos. (Érthető, legalább nem kell sokat fizetni nekik.) Lettországban ez az arány 53, Bulgáriában és Lengyelországban 44, Észtországban 42, Romániában és Litvániában ugyancsak 41 százalékos.

A lista végén Belgium, Ciprus, Németország, Ausztria és Olaszország áll, a női vezetők 22-23 százalékos arányával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!