szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legutóbbi forduló sem hozott eredményt, így folytatódnak a bértárgyalások a BKV Zrt. és az érdekvédelmi szervezetek között. A munkavállalók alkupozícióját a közlekedési ágazatot is sújtó munkaerőhiány jelentősen javította, ráadásul sokan közülük új, vagy legalábbis Magyarországon még szokatlannak számító eszközt is bevetettek.

Több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amely az EKSZ páncélszekrényébe fog kerülni, s a járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetik be – jelentette be Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.Nemes szerint a folyamatosan növekvő munkaerőhiányban az emberek egyre kevésbé félnek attól, hogy munka nélkül maradnak, s egyre bátrabban követelik a jogaikat. Mivel a súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél jelentősen emelik a béreket – a MÁV-nál és a Volánnál is –, ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket. Ez egy reális forgatókönyv, amely a cégnek nagyobb kockázatot jelenthet, mint a járművezetőknek – véli az elnök. Nemes leszögezte: a felmondólevelek letétbe helyezése folytatódik. Elindult a lavina, amit csak megfelelő béremeléssel lehet megállítani-számolt be a Világgazdaság.

A BKV a pénteki, eredmény nélkül zárult fordulóról kiadott közleménylben azt írta: a vállalat az országos trendeknek megfelelően többéves bérmegállapodásban gondolkodik. A dolgozók három évre összesen 30 százalékos béremelést követelnek. Ez ötmilliárd forintot jelentene, ekkora összeg viszont nincs a BKV üzleti tervében, ehhez pluszforrásokat kell bevonni.