szerző:
hvg.hu

Az Európai Parlament döntésének az apropója még nem a mostani botrány, hanem egy néhány évvel ezelőtt nagy vihart kavart ügy.

Az élelmiszer-ellenőrzések szigorításáról szavazott szerdai ülésén az Európai Parlament. Az új szabályok az ételek jobb nyomonkövethetőségét, a hamisítás visszaszorítását, így a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák – áll az EP közleményében.

Ennek része például átfogó és hatékony ellenőrzés az egész élelmiszerláncban, nem előre bejelentett, kockázatalapú ellenőrzések minden ágazatban, hatékonyabb fellépés a csalások ellen, és az EU-n kívülről érkező import ellenőrzése.

Az EP-ben most elfogadott szabályozás nem a nemrég kirobbant élelmiszerbotrány nyomán született, hanem egy korábbi ügy eredménye. Ez a lóhúsbotrány volt: 2013 elején derül ki, hogy számos, a címkéje szerint marhahússal készülő, Európában forgalmazott készétel valójában lóhúst tartalmazott.

A közelmúlt nagy port kavaró hamisítási botrányai (mint például a lóhús botrány) arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudnia ellenőrizni az élelmiszer lánc összes tagját. Az új rendelet 16 korábbi vonatkozó jogszabályt fog össze egyetlen szövegbe és gyorsabb vészhelyzeti reagálást tesz lehetővé.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!