szerző:
hvg.hu

Az Európai Parlament döntésének az apropója még nem a mostani botrány, hanem egy néhány évvel ezelőtt nagy vihart kavart ügy.

Az élelmiszer-ellenőrzések szigorításáról szavazott szerdai ülésén az Európai Parlament. Az új szabályok az ételek jobb nyomonkövethetőségét, a hamisítás visszaszorítását, így a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák – áll az EP közleményében.

Ennek része például átfogó és hatékony ellenőrzés az egész élelmiszerláncban, nem előre bejelentett, kockázatalapú ellenőrzések minden ágazatban, hatékonyabb fellépés a csalások ellen, és az EU-n kívülről érkező import ellenőrzése.

Az EP-ben most elfogadott szabályozás nem a nemrég kirobbant élelmiszerbotrány nyomán született, hanem egy korábbi ügy eredménye. Ez a lóhúsbotrány volt: 2013 elején derül ki, hogy számos, a címkéje szerint marhahússal készülő, Európában forgalmazott készétel valójában lóhúst tartalmazott.

A közelmúlt nagy port kavaró hamisítási botrányai (mint például a lóhús botrány) arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudnia ellenőrizni az élelmiszer lánc összes tagját. Az új rendelet 16 korábbi vonatkozó jogszabályt fog össze egyetlen szövegbe és gyorsabb vészhelyzeti reagálást tesz lehetővé.