szerző:
hvg.hu

Sokkal több energiát használnak el a magyar lakások fűtésére, mint nyugaton. A fűtésre szánt pénz felét is meg lehetne spórolni, ha jól szigetelnék az épületeket.

Közel ötödével több hőenergiát fogyasztanak a magyar lakások az EU átlagánál – írta meg a Magyar Nemzet. A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete arra jutott egy vizsgálatában: azért használhatunk el az uniós átlagnál 19 százalékkal több energiát a lakások fűtéséhez, mert a magyar lakásállomány nagy része nem felel meg az elvárható hőtechnikai követelményeknek. A 2,85 millió családi házból 2,5 millió egyáltalán nem kapott szigetelést. Egy budapesti átlagos lakás kétszer annyi energiát fogyaszt, mint egy bécsi – állapították meg.

Pedig a fűtés költségeinek akár felét is meg lehetne spórolni. A tanulmány szerint ha jól szigetelnék az épületeket, akkor telente akár 60-65 százalékos energiamegtakarítást is el lehetne érni, de még ott is, ahol rosszabbak a falak, 35-40 százalékot lehetne spórolni. Ugyanezzel azt is elérhetnék, hogy nyaranta 5-7 fokkal csökkentsék a lakások hőmérsékletét.