szerző:
hvg.hu/MTI

Az elmúlt 22 évből csak négy akadt, amikor nem Bill Gates lett a világ leggazdagabb embere. Meglepetés a lista élén most sincs, de a dobogón így is volt helycsere.

Idén is Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes listáján. A Microsoft alapítójának vagyonát 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai üzleti magazin. Ez 24 688 milliárd forintot jelent – vagyis a magyar költségvetés összes kiadásának nagyjából 132 százalékával egyenlő. A 61 éves Gates a negyedik egymást követő évben vezeti a világ leggazdagabbjainak listáját, amelynek élén összesen 18 alkalommal állt az elmúlt 22 évben.

Warren Buffett amerikai tőzsdeguru, a Berkshire Hathaway holding vezetője, a harmadikról a második helyre rukkolt előre 75,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

Az idei lista harmadik helyére 72,8 milliárd dollárral Jeff Bezos, az Amazon alapítója és elnök-vezérigazgatója került, akinek vagyona 61 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, annyira sikeres volt a cége a tőzsdén.

A tavaly második Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka 80 éves alapítója a negyedik helyre csúszott vissza 71,3 milliárdos vagyonával Bezos előretörése miatt. Pedig tavaly volt egy olyan nap is, amikor rövid időre annyira jól álltak a cégei a tőzsdén, hogy még Gatest is megelőzte az első helyen.

Mark Zuckerberg, a Facebook 32 éves alapítója 56 milliárd dollárra becsült vagyont mondhat a magáénak, ezzel az ötödik helyre lépett előre a tavalyi hatodikról. A mexikói Carlos Slimnek, aki 2010 és 2013 között a világ leggazdagabb emberének számított, idén csak a hatodik helyezéshez volt elegendő 54,5 milliárd dollárra becsült vagyona.

A világ húsz leggazdagabb embere között négyen vannak, akik 60 évesnél fiatalabbak. Ők mind az interneten alkottak nagyot: Bezos és Zuckerberg mellett a Google két társalapítója, Larry Page és Sergey Brin került a Top20-ba.

A lista 1850 olyan személyt sorol fel, akinek becsült vagyona eléri az 1 milliárd dollárt. A magyar származású Soros György a 29. helyen állt az év végén 25,2 milliárd dollárra taksált vagyonnal. Tavaly óta négy helyet visszaesett, de így is gazdagabb lett 300 millió dollárral. Azóta egyébként már az első harmincból is kicsúszott, a most aktuális listán már csak a 33. helyen áll.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!