szerző:
hvg.hu

Az indiai napenergia-termelési boom újabb állomáshoz érkezett: hamarosan elkészül a kapacitásban Paks II.-nél nagyobb méretű naperőmű első "blokkja". És már most olcsóbban termelhet, mint a paksi reaktorok 2026-tól...

A tervek szerint júniusra elkészül, majd üzembe is állítják India legnagyobb naperőművének első ütemét - írja a Cleantechnica. A 2700 megawatt névleges kapacitásúra tervezett Pavagada napelempark 500 megás első "fejezete" után gyorsan épül majd a többi is: az indiai kormány azt tervezi, hogy a teljes projekt elkészül a jövő év végére.

A beruházás mérete mellett az ár is érdemel némi figyelmet. A Pavadaga a kapacitás aukcióján 71,7-72 dolláros (vagyis mintegy 18.000 Ft) megawattóránkénti tarifáig jutott el. Ez az ár meglehetősen versenyképesnek tűnik azt figyelembe véve, hogy a közel hasonló méretű (bár lényegesen nagyobb hatásfokkal üzemelő, leendő 2400 MW-os) Paks II. termelői ára - ha az erőmű megépül - várhatóan csak 100 euró/Mwh körüli árig (ami kb. 32.000 Ft) lesz képes lemenni. Ráadásul az indiai aukción nem a termelői, hanem a nagykereskedői árat adják meg. És azt is hozzá kell tenni mindehhez, hogy a tarifa a továbbiakban nagy valószínűséggel lefelé mérséklődő pályára áll majd - ahogy a Pavadaga további részei elkészülnek.

Ez a naperőmű jelenti az alapját az indiai nemzeti napenergia-programnak is.  A Nacional Solar Program szerint a következő hat évben 100 gigawatt napenergia-előállító kapacitást építenek majd be az indiai villamosenergia-rendszer termelői oldalára.

Nekünk atomot adnak el az oroszok, Indiának napelemes beruházásokat

A két, kontinens méretű ország, India és Oroszország egymás kezébe csaptak: az oroszok is beszállnak az indiai megújuló energiatermelési vízió megvalósításába. Első lépésben egy 500 megawattos "kísérleti projekt" megvalósítását bízták az oroszokra, melynek céldátuma jóval közelebbi, mint a mi Paks II-nk bekapcsolási ideájaként hangoztatott 2026.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!