szerző:
hvg.hu

Látványosan megdobta az átlagkeresetet a minimálbér és a bérminimum emelése.

Pontosan 10 százalékkal nőtt az átlagkereset egy év alatt: januárban 273 800 forint volt a magyarok bruttó fizetése. A növekedést elsősorban az okozta, hogy a minimálbért 15, a szakmunkások garantált bérminimumát pedig 25 százalékkal emelték meg. Így átlagosan 182 100 forintot vitt haza egy magyar, ha nem számítjuk a családi kedvezményt.

©

Mivel a vizsgált időszakban 2,3 százalékos inflációt mértek, a reálkereset 7,5 százalékkal nőtt.

A legmagasabb fizetést a pénzügyi és biztosítási szakmákban adták, ott átlagosan 525 ezer forintot lehetett keresni. A legrosszabbul – a közmunkásokat leszámítva - a humán-egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók jártak, nekik 171 900 forint volt a bruttó átlagfizetésük. A közmunkások helyzete alig javul: míg az országban 10 százalékkal nőttek a fizetések, ők 1,1 százalékkal többet vihetnek csak haza, nettó 53 300 forintból kell megélniük havonta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!