szerző:
hvg.hu

Több évtizedes igényük teljesülhet a bűncselekmények károsultjainak, ha az új büntetőeljárásról szóló törvénnyel egy időben hatályba lép a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása – írta a Magyar Nemzet.

A kormány által még nem tárgyalt tervezet szerint a jövőben a bűncselekmények károsultjai a kárigény kielégítésének sorrendjében megelőznék az államot – közölte a Magyar Nemzet.

Az állam kizárólag a magánszemélyeket engedné maga elé, egy cégnek, amelyet kifosztottak, titkait ellopták, telephelyét felgyújtották, a bevételét elsikkasztották vagy más bűncselekményt követtek el ellene, továbbra is meg kell majd várnia, amíg az állam kielégíti a maga igényeit.

A legjobban azok a magánszemélyek járnak, akiknek a sérelmére fedett nyomozók vagy a rendőrséggel titkos megállapodás keretében együttműködő személyek követnek el valamilyen bűncselekményt, őket ugyanis az állam kártalanítja.

A változtatást a titkos információgyűjtés szabályait módosító salátatörvény tervezetébe szerkesztették be a jogszabály előkészítői.