szerző:
hvg.hu

Nem lesz sok ideje a tárgyalófeleknek arra, hogy megegyezzenek a Brexit feltételeiről.

Május 22-én indulhat el formálisan a tárgyalás a britek unióból való kilépéséről. Ezen a napon a tagországok uniós ügyekért felelős miniszterei hagyják jóvá azt az ütemtervet, amelyet pénteken ismertetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A huszonhetek vezetői előtte, április 29-én még megvitatják a 26 pontból álló tervet.

Vagyis a briteknek most lesz majdnem két hónapjuk megemészteni azt, hogy az EU csak egy tömbként hajlandó tárgyalni, gyakorlatilag kizárva, hogy az országok kormányai különalkut kössenek a londoni vezetéssel. Fel kell készülniük arra is, hogy a kereskedelemről szóló egyeztetések előtt több területen garanciát kell adniuk a huszonhetek számára, például azzal kapcsolatban, hogy a szigetországban élő uniós polgárokat nem érheti hátrányos megkülönböztetés.

Tusk feladata pedig vélhetően az lesz, hogy meggyőzze az országokat a közös fellépésről. Ez sem lesz egyszerű, hiszen eltérők az érdekek például a németek és a lengyelek között is. Amíg előbbiek számára az exportpiac megőrzése a fontos, a kelet-európai ország kormánya a briteknél dolgozó lengyelek jogait félti. Magyarország ebből a szempontból különleges helyzetben van, hiszen nekünk mindkét szempont fontos az itt működő német nagyvállalatok és a szigetországban élő több százezer magyar miatt is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Brexit: nem hagyja ugrálni a briteket az EU

A britek hadüzenete után itt az EU-é is. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ismertette, miről és hogyan akarnak tárgyalni a huszonhetek a Brexitig várható két évben.