szerző:
MTI

Lehet, hogy időközi választásra lesz szükség Pakson.

Paks polgármestere megerősítette kedden, hogy felkérték a paksi atomerőmű-beruházást felügyelő miniszteri posztra, és ha kinevezik miniszternek, Pakson időközi választásokat kell tartani, mert a két tisztség összeférhetetlen.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli miniszterre bízza az atomerőmű-beruházás és az azzal kapcsolatos térségfejlesztési feladatok koordinálását.     

Süli János paksi polgármester az MTI-nek azt mondta: a felkérés csak a folyamat első része, lezártnak akkor lehet tekinteni, ha az adminisztratív lépések is megtörténnek, illetve, ha letette az esküt. Ha kinevezik, le kell mondania a polgármesteri tisztségről.     

A Fidesz paksi csoportja közleményben üdvözölte a hírt. Azt írták: Süli János kinevezésének eredményeképpen egy felkészült, komoly vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakmabeli látja el a paksi bővítéshez kapcsolódó irányítói feladatokat.

Blazsek Balázs, Paks főjegyzője szerint az összeférhetetlenséget 30 napon belül meg kell szüntetni. Ezután a választási bizottság kiírja az időközi választásokat 80-100 napon belül. Ez idő alatt a polgármester általános helyetteseként kijelölt alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséget.     

Süli János 1980-ban, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, 31 éven keresztül dolgozott a Paksi Atomerőműben, 2009 márciusától 2010 szeptemberéig vezérigazgatóként, 2014-ben Paks polgármesterévé választották.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!