szerző:
MTI

2007 óta nem volt ilyen olcsó a kakaóbab.

Közel tízéves mélypontra süllyedt a kakaóbab ára a londoni és a New York-i árutőzsdén, csökkent a cukor és az arabica kávéfajta ára is. 

A kakaóbab tonnánkénti ára júliusi szállításra 3,6 százalékkal, 1806 dollárra esett csütörtökön a New York-i árutőzsdén, 2007 szeptembere óta nem volt ilyen olcsó. Az év eleje óta 15 százalékkal, az utóbbi 12 hónap alatt pedig mintegy 40 százalékkal csökkent a kakaóbab ára.

A londoni árutőzsdén a legközelebbi, júliusi határidőre 3,1 százalékkal, 1425 fontra mérséklődött a kakaóbab ára, ami 2013 márciusa óta a legkevesebb. A kakaóbab árát lefelé nyomja a világpiaci túlkínálat, illetve a font árfolyamának erősödése. Ugyancsak a túltermelés miatt esik a cukor és a kávé ára is.

A New York-i árupiacon egy font (45,36 dekagramm) arabica kávéfajta júliusi szállításra 1,4065 dollárba került szerdán, 3,4 százalékkal csökkent az ára. A nyerscukor ára pedig fontonként 1,8 százalékkal 16,52 centre esett vissza.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!