szerző:
hvg.hu

Az infláció megnő, de a gazdaság stabilan növekszik, és nagy választási osztogatás sem lesz – így számol legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2018-as költségvetés első tervezetében.

Még ma átadják a Költségvetési Tanácsnak a 2018-as költségvetés tervezetét, a testületnek tíz napja lesz a véleményezésre – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az NGM 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, és 3 százalék körüli inflációval számol 2018-ra. A tartalék nagysága az ideivel megegyezően 203 milliárd forint lesz – mondta. Ha ez így lenne, az azt jelentené, hogy osztogatás nélkül csinálja végig a kormány a kampányidőszakot.

Az Index egy hete arról írt, hogy a jövő évi költségvetés az ideinél és az EU-nak ígértnél is jóval magasabb, 3 százalékos hiánnyal számol, hacsak nem döntenek több százmilliárd forintos kiigazításról. Az NGM ezt cáfolta – mint írták, a bevételek növekedésével és folytatódó növekedéssel számolnak, így szerintük minden kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz.

Azt is tudjuk persze, hogy amióta már a nyár elejére átnyomják a parlamenten a költségvetést, általában sokat változik a büdzsé már akkorra is, amikor elkezdődik az új év. Az adótörvényeket általában az év végén határozzák meg, máskor, ahogy idén is, a bérmegállapodás miatt kell módosítani a számokon. Ezért is érdekes, hogy Varga most bejelentette: módosítják még az idei költségvetést is, amit részben a hatéves bérmegállapodás tesz szükségessé. A földárverésekből származó bevételek jelentős részét 2017-ben fizették be a gazdák a költségvetésbe, ami az idei költségvetés bevételeit jelentősen javítja, ezért azt át kell vezetni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!