szerző:
HVG

Súlyos tízmilliárdokba kerül a kísérlet a hazai vagongyártás feltámasztására. Az új személykocsik máris drágultak, kétséges, hogy versenyképesnek bizonyulnak.

Megszületett a kormányhatározat a vasúti vagongyártás helyreállításáról. Ez ugyan Ganz Ábrahám dicsőségét idézi, ám a jelenlegi eredményeknél mindössze az a két, IC+ fantázianevű személyvagon árválkodik, amelyeket 2014-re, négy év alatt rakott össze a MÁV szolnoki járműjavítója. Ahol korábban soha nem építettek új járművet.

A két presztízsvagon annyiban magyar, hogy gyártásukban az összköltség felét meghaladta a magyar rész. A hazai gyártás viszont egyetlen év alatt annyit drágult, hogy az árelőny nagy része máris odalett. Azt persze nem könnyű megmondani, hogy a határozatban szereplő, vagononként 378 millió forintos ár sok vagy kevés. Az biztos, hogy az IC+ ára ehhez képest még méltányosnak tűnt.

A nemzeti vagongyártásról a HVG csütörtökön megjelenő számában olvashat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!