szerző:
hvg.hu

Tízezerrel megemelték a Magyarországon foglalkoztatható EU-n kívüli polgárok számát.

Legfeljebb 59 ezer, az Európai Unión kívülről érkező ember dolgozhat egyszerre Magyarországon – döntött Varga Mihály. Egy 2015-ös kormányrendelet szerint a nemzetgazdasági miniszter határozhatja meg, hogy hány harmadik országbeli állampolgár jöhet ide munkavállalási engedéllyel dolgozni. Tavaly még csak 49 ezres volt a létszámuk, idén ezt tízezerrel megemelték.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 2016-ban mindössze 10,5 ezer külföldit foglalkoztattak itt, miközben tíz éve még a 20 ezret közelítette ez a szám.

A legtöbb külföldi Budapesten és a Dunántúl északi részén dolgozik, a fővárosban több mint 4 ezren. A legtöbben gyári munkások, rakodók és fuvarosok.

Valamelyest nőtt a képzettebbek az aránya is. A Magyarországon dolgozó külföldiek vagy nagyon képzettek vagy alulképzettek: két és félezer külföldinek felsőfokú végzettsége van, nem egész ezernek viszont legfeljebb nyolc általánosa.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!