szerző:
MTI

Huszonnégy tonnányi teljesen jelöletlen burgonyát zárolt és semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Egy lengyel rendszámú kamion ellenőrzése során bukkantak az árura a NAV munkatársai – közölte a Nébih. Sem a raklapokon, sem a zsákokon, sem a fuvarokmányon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. 

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezésiburgonya-szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal.

Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmányt úgynevezett CMS-igazolás is kíséri. Az utóbbi bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól. 

Mint írják, a betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség. Az ismeretlen eredetű burgonyatételeknél tehát az élelmiszer-biztonsági mellett jelentős a növényegészségügyi kockázat is.