szerző:
hvg.hu

A győri Attrecto lett az egyetlen magyar vállalat, amely bekerült Európa leggyorsabban növekvő cégei közé.

Egyetlen magyar cég került Európa leggyorsabban növekvő vállalkozásai közé a Financial Times ezres listáján: a győri Attrecto a 142. helyig jutott.

A mobilalkalmazásokat fejlesztő cég 2012 és 2015 között 786 százalékkal növelte a bevételét, 2015-ben 1,9 millió euró bevételt ért el. A vállalkozás 31 főt alkalmazott a vizsgált időszak végén. Többek között az Audinak, a Vodafone-nak, a Telenornak, a Microsoftnak és a Mercedes-Benznek is fejleszt. 2016-ban a Deloitte listáján már a 18. leggyorsabban növekvő közép-európai techcégnek választották.

A Financial Times az alapján állította össze a listáját, hogy a cégek mekkora arányban tudták a bevételüket növelni 2015 végére 2012-höz képest. A lista élén egyértelmű az angol fölény: az 1000 cég közül 78 is londoni – igaz, az adatok még a Brexit-népszavazás előttiek, vagyis a számokon még csak a kezdeti hatásai sem látszanak annak, hogy a britek el fogják hagyni az EU-t. A második legtöbb gyorsan fejlődő céget Párizs adja, utána Milánó és Berlin következik a listán.

Ami a régiónkat illeti: Lengyelországból hat vállalkozás került a Top1000-be, ráadásul a lista második helyén a digitális marketinggel foglalkozó lengyel Codewise áll. Csehországból négy, Romániából öt cég jutott az első ezerbe, Szlovákia és Szlovénia viszont egyáltalán nincs fent a listán, és Ausztriából is csak két vállalat került be oda. A lista első 150 helyén csak négy olyan cég van, amely nem nyugat-európai.

Európa leggyorsabban fejlődő cége a német HelloFresh lett. A 2011-ben alapított berlini cég – amelytől friss zöldségeket és gyümölcsöket lehet rendelni, félórán belüli házhoz szállítással – három éven belül több mint 13 ezer százalékkal növelte meg a bevételét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!