szerző:
hvg.hu

Hiába hagyta jóvá az MLSZ, hogy az Orbán Viktor által létrehozott alapítvány 2,93 milliárdot kalapozzon össze a cégektől, az összeg fele sem folyt be április végéig. Veszélybe került az új sportkomplexum befejezése.

Veszélybe került két újabb felcsúti projekt – a sportcsarnok és a konferencia-központ – kivitelezése, mert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a jóváhagyott összeg felét sem tudta összegyűjteni április végéig a beérkező tao-pénzekből (társaságiadó-felajánlásokból) – adta hírül a Magyar Nemzet.

Tavaly a Magyar Labdarúgó-szövetség 2,93 milliárd forintot hagyott jóvá, tehát az Orbán Viktor alapította, Mészáros Lőrinc vezette alapítvány ennyi támogatást gyűjtetett volna be a felajánló cégektől. (A tao lényege, hogy a cégek sportszervezetnek ajánlhatják fel a társasági adó egy részét ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék be.)

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sportkomplexumot már egy éve elkezdték építeni, a lehívható összeg nagy részét erre a projektre akarták fordítani. A sportcsarnokot, tavat és konferencia-központot is magába foglaló építkezésre összesen 3,57 milliárd forintot szántak, ebből 2,5 milliárdot tett volna ki a támogatás. Az MLSZ adatai szerint

a létesítmény befejezésére megadott június 30-i határidőig azonban csak 1,3 milliárd forinton állt a számláló.

A lap szerint korábban soha nem okozott gondot a szervezetnek a tao-pénzek begyűjtése. Az előző szezonban például 10 napba telt összeszedni az akkor előirányzott 1,7 milliárdot. A mostani gyűjtés is jól indult, december közepén 2 nap alatt sikerült beszedni 600 milliót, majd karácsony előtt érkezett még 370 millió forint. Ám az MLSZ adatai szerint a múlt év vége óta valahogy egyetlen fillér sem érkezett a FUNA kasszájába.

A legtöbb támogatás egyébként a cégzárások időszakában, decemberben érkezik be, ahogy ezt a fenti példa is mutatja. A Felcsútban megvan a potenciál, hogy olyan támogatókat szerezzen, amelyek már az adóelőleget is nekik utalják, de most nem így történt. Mészáros Lőrincék a határidőig már csak a májusi adóbevallási időszakban bízhatnak, másképp előfordulhat, hogy félkész sportkomplexumnak kell csúfoskodnia Orbán Viktor falujában.

Ennél valószínűbb forgatókönyv azonban, hogy módosítanak a határidőn, és a következő tao-idényre tolják át a létesítmény alapítását.