szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes lesz sietni, mert a 600 milliós keret gyorsan kifogyhat, de figyelem: aki előbb pályázik, azt automatikusan kizárják.

Már elérhető a háztartási nagygépcsere program pályázati oldala – jelentette be az Otthon Melege Programot koordináló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A program keretében energiatakarékos hűtő- vagy fagyasztókészülék, mosó- vagy mosó-szárítógép szerezhető be a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban.

Pályázni egyelőre nem lehet: a támogatási kérelmeket augusztus 7. és 28. között, régiónként eltérő időpontokban lehet majd benyújtani. Azt, hogy pontosan hogyan és mikor, azt a mostantól éles internetes oldalról lehet megtudni. A hgcs2017.nfsi.hu címen elérhető dokumentumok alapján erre kell ügyelni:

  • A támogatást magyar adóazonosítóval rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe.
  • A pályázóknak nem lehet adótartozásuk és uniós támogatási szerződésben nekik felróható elmaradás.
  • Lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy ott laknak, ahová a háztartási gépet be akarják szerelni.
  • Nem pályázhat, aki az előző években kiírt pályázatokon nyert és a támogatott berendezés ott működik, ahol most is laknak.

A támogatás mértéke attól függ, mennyire energiatakarékos a gép: az A+ energiaosztályba tartozó gépeknél 25 ezerrel, az A++-nál 40 ezerrel, az A+++ esetében 45 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a nyerteseknek. Fontos, hogy a kedvezmény nem haladhatja meg a bolti ár 50 százalékát. Vagyis egy 70 ezer forintos, A+++ hűtőnél csak 35 ezer forint jár.

A támogatási kérelmeket régiónként eltérő időpontokban nyújthatják majd be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

A pályázati útmutatóból az is kiderül, pontosan mikor lehet leadni a kérelmeket. Érdemes sietni, de fontos, hogy aki előbb küldi be a pályázatot, azt automatikusan elutasítja a rendszer. A pályázat elbírálásáról az érintettek a döntést követő 15 napon belül kapnak tájékoztatást, de az eredményt a pályázat internetes oldalán is meg lehet majd találni. A kézbesítés után 90 napon belül kell megvásárolni a gépet. (Korábban megvásárolt gépekre nem lehet támogatást kérni.) Azt, hogy hol lehet majd gépet venni, még nem tudni, a pályázaton ugyanis augusztus 4-től regisztrálhatnak majd a kereskedők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!