szerző:
hvg.hu/MTI

Kisebb növekedést vár az Európai Bizottság, mint a magyar kormány, de a bűvös határt, ami felett prémiumot kapnak a nyugdíjasok, szerintük is sikerül elérni.

Idén 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. Ez jókora növekedés a korábbihoz képest: tavaly még csak 2 százalékkal nőtt a GDP. Attól a becsléstől viszont elmarad, amivel a kormány számol: Varga Mihályék idén 4,1, jövőre pedig 4,3 százalékos GDP-növekedést remélnek.

Az Európai Bizottság szerint a tavalyi év után a 2017-es és 2018-as növekedésnek is a hazai kereslet lesz a fő hajtóereje. Ezt a beruházások élénkülése és a kormány által bejelentett minimálbér-emelés, illetve járulék- és társaságiadó-csökkentés is segíteni fogja.

Egy ilyen növekedési adat azért lehet különösen fontos, mert a nyugdíjasok akkor juthatnak több pénzhez, ha a GDP 3,5 százalék felett nő. A Bajnai-kormány a 13. havi nyugdíjat úgy szüntette meg, hogy törvénybe írták: ha 3,5 százalék fölötti lesz a növekedés, akkor járhat újra pluszpénz. Azt Varga Mihály is megerősítette, hogy idén szóba jöhet a nyugdíjprémium kifizetése.

Ami az európai gazdaság egészét illeti, ott az egyenletes növekedés várhatóan idén és jövőre is nagyjából állandó ütemben folytatódik – közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a tavaszi gazdasági előrejelzésének ismertetésekor. Mint elmondta, az immáron valamennyi uniós tagországra jellemző, ötödik éve tartó gazdasági növekedési pályát a monetáris politikák, az erős üzleti és fogyasztói bizalom és a világkereskedelem javuló tendenciái támogatják.

Az elmúlt tizenkét hónapban jellemző magas gazdasági bizonytalanság enyhülni kezdett, ugyanakkor az euróövezet országainak megerősödése a munkahelyek és a befektetések tekintetében továbbra is egyenlőtlen. Az eltérések okainak kezelése a legfontosabb feladat, amellyel az elkövetkező hónapokban és években foglalkozni kell – tette hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!