szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A britek miatt az sem világos, mi lesz 2020 előtt, nemhogy arról tárgyalnának, hogyan alakul át az uniós költségvetés az utána következő időszakban.

Fél évet csúszhat a 2020 utáni uniós pénzügyi keretről szóló bizottsági javaslat, így az 2017 vége helett csak 2018 nyarára születhet meg – írja a Bruxinfo. A brüsszeli szakportál Günther Oettingerre, az EU költségvetéséért felelős biztosra hivatkozik, aki pénteken a Régiók Bizottságának az ülésén beszélt a késésről.

Ennek indoka egyszerű: elhúzódtak – pontosabban még el sem kezdődtek – a Brexitről szóló tárgyalások. Márpedig ezeknek egyik központi kérdése a pénzügyek rendezése – emlékeztet a Bruxinfo.

A jelenlegi keret 2020 végéig érvényes, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a britek elvileg 2019 március végén lépnek ki az EU-ból. A szigetországa a büdzsé nettó befizetője, és nagyjából 15 százalékát adja a keretnek, így az éves szinten 10-13 milliárd eruós kiesés érzékenyen érintheti a kedvezményezetteket, például Magyarországot is.

Van még egy nagy kérdés a 2021-2027-es pénzügyi kerettel kapcsolatban: hogy megmaradnak-e a források nagyobbik hányadát adó, a fejletlenebb országok felzárkózását segíteni hivatott vissza nem térítendő támogatások. Bár a magyar kormány sokat beszél ezek megszűnéséről, erről még nincs döntés. Sőt, az Európai Bizottság szerint még soha nem volt annyira szükség a kohéziós politikára, mint most, ezért harcolni fognak a támogatások megtartásáért - írja Oettingerre hivatkozva a Bruxinfo, hozzátéve: kérdés, hogy ezt le tudják-e majd nyomni a nettó befizetők, főleg Ausztria és Németország torkán.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!