szerző:
hvg.hu

Látványosan meglódult a magyar gazdaság, az unió első harmadába került az itteni növekedés.

Uniós összehasonlításban is szép, ahogyan a magyar gazdaság nőtt az idei első negyedévben: a 3,7 százalékos GDP-növekedési adat a hetedik legmagasabb az egész EU-ban. Ez pedig látványos változás rövid idő alatt, az előző negyedévben csak hat ország volt, amely a magyarnál gyengébb növekedési adatot produkált.

Az Eurostat ma délelőtt adta közzé adatait, azokból pedig kiderül: az EU egészének GDP-je 2 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A régiónk jól áll: a lengyelek 4,1 százalékos növekedése a magyar adatnál is jóval jobb, de a 3,1 százalékos szlovák és a 2,9 százalékos cseh növekedés is bőven átlag fölötti, a román 5,6 százalék pedig még a visegrádiakénál is jobb adat. Az EU leggyorsabban fejlődő gazdasága az ír, igaz, ott még csak előző negyedéves adatokkal tudott számolni az Eurostat, akkor 6,6 százalékos bővülést mértek. Mögöttük Románia, valamint Málta (5,1 százalék) következik a listán.

Visszaesést egyedül a görögöknél mértek, ott 0,5 százalékkal csökkent a GDP egy év alatt. Két olyan ország volt, ahol pozitív, de 1 százalék alatti volt a növekedés, a franciáknál és az olaszoknál is csak 0,8 százalékkal bővült a gazdaság.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!