szerző:
hvg.hu

Borsa Miklós úgy fogalmazott, nehéz megbecsülni, hogy valójában mennyibe kerül az esemény.

A Hír TV stábja is részt vett azon az eseményen, amelyen a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. közreműködésével vittek dunai sétahajózásra szerény körülmények között élő családokat. Ennek során szerették volna megtudni Szántó Évától, a cég ügyvezetőjétől, hogy mennyibe fog kerülni pontosan a sportesemény, ő azonban Borsa Miklóshoz, a szóvivőhöz irányította a riportert.

Borsa szerint nehéz megbecsülni a vb teljes költségét. Arra a kérdésre pedig, hogy ez lehet-e majd minden idők legdrágább ilyen eseménye, azt mondta: ez nem reális.

A világbajnokságnak háromféle költsége van.

Maga a szervezés és rendezés költsége nem a világ legdrágábbja. Az, hogy emellett a Margit-szigetet csatornázzák vagy felújítják a Róbert Károly körutat, azt gondoljuk, hogy ez nem a világbajnokság költsége, tehát oda, hozzászámolni nem egészen fair"

– fogalmazott.

A világbajnokságot eredetileg a mexikói Guadalajara rendezte volna, ám visszalépett, így Magyarország, amelynek már odaítélték a 2021-es eseményt, beugrott a helyére. Akkor Gyárfás Tamás – akinek komoly szerepe volt a pályázat sikerre vitelében – arról beszélt, hogy 24,5 milliárd forintból lehet megrendezni eseményt.

A költségek azonban egyre magasabbra kúsztak, kicsit több mint két hónappal a megnyitó előtt Seszták Miklós fejlesztési miniszter azt közölte egy sajtóbeszélgetésen, hogy csak a rendezés költségei 32,9 milliárdra rúgnak, amihez még hozzá kell csapni a nemzetközi szövetségnek járó 5,7 milliárdos jogdíjakat.  A vb-hez kapcsolódó projektekre pedig további 92 milliárdot kell rászánni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!