szerző:
MTI

A "migrációs kudarc" miatt újra nőhet a magyar munkaerő iránti külföldi igény - írta pénteki számában a Magyar Idők.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a német partnerekkel folytatott beszélgetéseiből azt tűnt ki, az ottani nagyvállalatok hiába reménykedtek, hogy az érkezők migránsok legalább részben megoldhatják a munkaerő-problémákat – mondta a Magyar Időknek Parragh László, az MKIK elnöke.

Szerinte a német és a környező országok munkaerőpiacának éhsége egyre nő, és feltehetően most is Kelet-Közép-Európa felé fognak tekinteni. Parragh felidézte, hogy Kelet-Közép-Európában erős béremelés kezdődött, de ha az EU más tagállamai nagyobb létszámban akarnak munkást toborozni, akkor emelni kell a mostani béreken is. 

Itthon az állam idén 5, jövőre 2 százalékpontnyi tehermérséklést vállalt magára, cserébe 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 25 százalékkal a szakmunkás-bérminimum, 2018-ra pedig 8 és 12 százalékos növelésben egyeztek meg a felek.

A kamara elnöke hozzátette, ha év végén lehetségesnek tűnik, növelni kell a bérfelzárkóztatás tempóját, amit a megszabottnál jelentősebb adócsökkentés kísérhetne. Szerinte akár úgy is folytatni kell a fizetésemelést, hogy a kormány nagyobb arányú adócsökkentést vállal, a cégek pedig jövőre is húsz százalék körül növelik a szakmunkások juttatásait.

    

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!