szerző:
hvg.hu

Már a parlament előtt van a javaslat, amellyel a röplabda is beszállhat a tao-pénzeket gyűjtő sportágak közé.

A röplabda is bekerülhet a kiemelt látványcsapatsportágak közé – a parlament gazdasági bizottsága adott be erről javaslatot. A besorolás azért fontos, mert így már a röplabdaklubok is kaphatnának a tao-pénzekből.

Most még csak öt sportág része a tao-rendszernek: a labdarúgás mellett a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot lehet így támogatni. Hogy mekkora a különbség az elitklub és a többiek között, azt a röplabda is alaposan megérezte: ők mindössze 279 millió forintot kaptak az államtól 2015-ben, a kormány 2020-ig alig több, mint kétmilliárd forintot ígért nekik, míg a cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett tao-pénzek évente körülbelül 2-3 milliárd forintot jelentenek. A foci persze külön kategória, oda nagyjából tízmilliárd forint tao-pénz jut egy év alatt.

A sportvezetők szerint óriási fejlődési lehetőségek nyílthatnak meg a tao-támogatásokkal, a kritikusok viszont úgy látják, hogy a rendszer ebben a formájában a korrupció melegágya. A Transparency International kutatása arra jutott: nagy az átláthatatlanság, irracionális fejlesztéseket pénzelnek, és tele van a rendszer gyanús összefonódásokkal.