szerző:
hvg.hu

A Balaton-part sok helyen egyáltalán nem látogatható az ottani telkek miatt, holott törvény írja elő, hogy mekkora szabad parti sávnak kellene lennie. Balatonvilágoson például mindössze néhány tíz méternyi szabad partszakasz van.

Külön telekadót fizettetne a Balatonnál a vízparti telkek tulajdonosaival a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet állami főépítésze – írja a Népszava.

Ifjabb Horváth János, a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész a javaslatával azt szeretné elérni, hogy több partszakasz szabaduljon fel a Balaton körül, a különadót ugyanis azzal lehetne kiváltani, ha a parti ingatlan tulajdonosa ingyen leadna 20-50 métert a telkéből közcélú sétánynak.

A főépítész egy hete a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai rendezvényén fejtette ki ötletét, a Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része ugyanis a látogatók elől elzárt magánterület, Balatonvilágos partjának például mindössze négy százaléka a településé. Itt csak néhány tíz méternyi szabad partszakasz van a két kis strand mellett.

Egy korábbi felmérés szerint 95 magántelket kellene kisajátítania az államnak ahhoz, hogy biztosítani lehessen minden településen a Balaton-törvény által előírt 30 százaléknyi szabad parti sávot. Az érintett ingatlanok többsége ugyanakkor állami tulajdonban van, épp ezért a főépítész szerint az állam járhatna elöl jó példával, és elsőként az állami területekből kellene "levágni" azért, hogy ténylegesen körbejárható legyen a Balaton.

A Balaton-törvény 17 éve, 2000-ben írta elő az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon bejárható sétányt alakítsanak ki. Ehhez a feladathoz azonban forrást nem biztosítottak a településeknek. Az Alkotmánybíróság később 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy szabályozza a kisajátítást követő kártalanítást – de azóta sem történt semmi, ezért is hangozhatott el most a főépítész javaslata.

A főépítész a lapnak csak annyit mondott, hogy a Balaton-törvényt éppen most vizsgálják felül, ezért most dobta be az ötletet.

A balatonvilágosi polgármester, Fekete Barnabás ugyanakkor a lapnak azt mondta, szerinte telekadó helyett inkább a Balaton-törvénynek kellene vasszigorral érvényt szerezni, de ez többek érdekeit sérti. Korábban az is felmerült már, hogy feltöltik a part előtti területet, hogy így alakítsanak ki sétányt, de ez is megbukott az ingatlantulajdonosok ellenállásán, és maga az állam sem volt partner eddig.

Az elmúlt években Siófok Ezüstpartján sikerült eddig elzárt állami területeket "felszabadítani", Balatonőszöd pedig ingyenesen kapott egy 200 méteres parti sávot strand céljára a volt kormányüdülő telkéből, amikor az állami ingatlan Erzsébet-szálloda lett.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!