szerző:
MTI/hvg.hu

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy a párt politikusát őrizetbe vették, és etikai vizsgálatot rendelt el. Felvetette azonban, hogy ez is egy lehet "a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül".

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vett Czeglédy Csaba szocialista politikus ügyét.

Mint arról beszámoltunk, a Pesti Srácok értesülése szerint a szombathelyi képviselőt (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a NAV vette őrizetbe öt társával együtt.

A Csongrád megyei NAV nyomozói több helyszínen – Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek – tartottak házkutatást, és hat embert őrizetbe vettek, majd költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A gyanúsítottak egy Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást. A hírportál információját a hatóságok nem erősítették meg.

A Belügyminisztérium kiakadt Botkára
"Botka téved abban is, amikor - szocialista sablon szerint - politikailag megrendelt rendőrségi akciót lebegtet meg. Tévedése valamivel több, mint hét esztendő - a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányra kerülése, 2010. május 29. óta nem szokás politikai megrendeléseket adni a rendőrségnek. Azt hiába is tenné bármely politikai erő, az Alaptörvényben meghatározott feladatai ellátása során a rendőrségnek csak a jogszabályoknak kell megfelelnie" - áll a minisztérium közleményében. Czeglédyt valóban nem a rendőrség, hanem a NAV vette őrizetbe.

Botka László közleményben reagált a fentiekre: Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került, és "amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek".

"De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik."

A kormánypárti Origo alapján 2016 végén írtunk arról, hogy Czeglédy Csaba egyik cégével, a Human Operátor Kft.-vel kapcsolatban csalás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda. Czeglédy ezt tagadta, a hatóság azonban megerősítette az információt.

Czeglédy Csabáról érdemes tudni, hogy ő volt az, aki 2013-ban, a helyi MSZP frakcióvezetőként felvételt adott át a hatóságoknak állítása szerint arról, hogy Lazáry Viktor, a város fideszes alpolgármestere kokaint fogyaszt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást, de Lazáry végül nem bizonyult bűnösnek az említett vádban.

Czeglédy Facebook-oldalán egy ízben érdekes belsős beszélgetés zajlott egy másik témában, melynek során "drogos pesti firkászokat" emlegetett, a "világ balfaszainak" nevezte a parlamentben ülő MSZP-seket, miközben Török Zsolt akkori MSZP-szóvivő "álcivil liberoszervezeteket" emlegetett, megelőzve ezzel a korát.Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!