szerző:
MTI

Csütörtök este kilenc órától kezdődik az olasz vasutasok 24 órás munkabeszüntetése, amelyhez pénteken a légiközlekedésben dolgozók, valamint a városi tömegközlekedés is csatlakozik.

Elsőként az olasz vasúti dolgozók szüntetik be a munkát, csütörtök este kilenc órától péntek este kilencig tart a vasutassztrájk egész Olaszországban (kivéve Piemonte és Valle d'Aosta tartományt).

A nemzetközi járatok és a nagysebességű vasúthálózat közlekedése biztosított, járnak az olasz repülőterek gyorsvasútjai is, a helyi vonatjáratok azonban csak a péntek reggeli és a délutáni csúcsforgalomban garantáltak. 

A sztrájkot az olasz szakszervezetek a közlekedési szektor tervezett privatizációja és liberalizációja elleni tiltakozásként hirdették meg. Olaszországban leggyakrabban a közlekedési dolgozók sztrájkolnak. Graziano Del Rio közlekedési miniszter szerint nehézségek várhatóak a közlekedés megbénulása miatt.  

Az Alitalia olasz légitársaság mintegy 170 pénteki járatát mondta le. Egyedül a délelőtti és késő délutáni idősávban biztosítottak a légijáratok, de a sztrájkhoz több olaszországi légitársaság szárazföldi és légi dolgozói is csatlakoztak, ezért indulás előtt érdemes információkat kérni a járatok működéséről. A légisztrájk miatt az olaszországi repülőjáratok egészen szombat délelőttig akadozhatnak.

A városi tömegközlekedési sztrájk mindenhol más és más ütemezést követ: Rómában reggel fél kilenctől délután ötig, majd este nyolctól ismét nem közlekednek a buszok, villamosok és metrók.

Milánóban szintén csak a reggeli és kora esti járatok biztosítottak, de az a tapasztalat hogy közlekedési sztrájk esetén egész napra megbénul a tömegközlekedés, és az olaszok saját járművel igyekeznek célba jutni, ami a forgalmi dugót növeli főleg a pénteki napon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!