szerző:
hvg.hu

Majdnem egy évet kellett várni a kilépésről döntő népszavazás után, ennek ellenére még most sem világos semmi.

Hétfőn 11 órakor még a roamingdíjak eltörlésénél is nagyobb történelmi esemény tanúi lehetünk az EU-ban: megkezdődnek a Brexitről szóló hivatalos egyeztetések. Vagyis most első alkalommal kezdenek tárgyalásokat egy tagállam kilépéséről.

A tárgyalással kapcsolatban csak a menetrendet lehet tudni – bár biztosra venni azt sem érdemes. Az 1973 óta tag Egyesült Királyság ugyanis teljes elszakadást tervez, ám kétséges, ezt milyen módon tudják majd megvalósítani a kilépés tervezett dátumára, 2019. március 29-re. A tárgyalásokat még ennél is hamarabb zárnák le, a tervek szerint jövő őszre.

Ehhez képest elég komoly gondnak tűnik, hogy egy évvel a britek kilépéséről döntő népszavazás után sem tudni még, pontosan milyen viszony lesz a Brexit után a szigetország és az EU között. Theresa May brit kormányfő a teljes elválás, a „hard Brexit” híve, az EU szorosabb viszonyt (soft Brexit) szeretne. A június 8-i előrehozott parlamenti választás után kisebbségbe került brit kormány kényszerpartnere, az északír DUP pedig valahol a kettő között képzeli el a megoldást, ezt ők „sensible Brexit” vagyis ésszerű Brexit névvel hirdetik.

Sokkal okosabbak valószínűleg a hétfői tárgyalás – David Davis brit Brexit-ügyi miniszter és Michel Barnier uniós főtárgyaló közötti ebéd – után sem leszünk, egyelőre örüljünk annak, hogy legalább szóba állnak a felek.

Arról, hogy a Brexit és a brit belpolitika jelenlegi helyzete hogyan érintheti a magyarokat, alábbi cikkeinkben olvashatnak:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Tapsoljanak vagy sírjanak a magyarok Theresa May öngólja miatt?

Saját kormányának adta a legnagyobb pofont Theresa May, aki a választási bukás ellenére folytathatja a kormányzást. A legtöbbet rövid távon azok veszíthetik, akiket érint a Brexit, ám hosszabb távon van arra remény, hogy a jelenlegi kilátásoknál kedvezőbb megoldás szülessen.