szerző:
hvg.hu

Mondok József izsáki polgármesternek vissza kell fizetnie a vadászháza építésére felvett támogatást, 35 millió forintot – közölte a Miniszterelnökség.

A Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t, Mondok József izsáki polgármester cégét – írta közleményében a Miniszterelnökség.

Felidézték, hogy a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár már januárban rendkívüli ellenőrzést folytatott le az üggyel kapcsolatban.

"A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe" – írták. Ezért kell most visszafizetnie a polgármesternek a 35 milliót.

A vadászházairól elhíresült polgármesterről korábban többször is írtunk

Mondok József EU-pénzből két vadászházat épített magának: két céggel összesen 85 millió forint uniós támogatást nyert vadászpanzió építésére, de az ingatlanokat nem a pályázati feltételeknek megfelelően hasznosította.

Arról a 24.hu számolt be márciusban, hogy az ügyében a Kecskeméti Járási Nyomozó Ügyészség is nyomoz többrendbeli költségvetési csalás gyanújával. A Mondok Kft. ráadásul úgy nyert 35 millió forintot 2014-ben, hogy a településvezető maga is tagja volt a helyi LEADER-pályázatokról döntő testületnek.

Korábban a 444.hu derítette ki, hogy a vadászházban egy turista sem lakott, maga Mondok József él benne, bár a házat az önkormányzat honlapján mint szálláshelyet vették nyilvántartásba. Azt pedig az Index szúrta ki, hogy az N1 tévének nyilatkozva a polgármester már elismerte, valóban a vadászpanzióban lakik.

A Miniszterelnökség a hétfői közleményben most arról is beszámolt, hogy a Mondok Kft. jogi képviselője az elsőfokú határozatok ellen fellebbezést nyújtott be, de a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságán helybenhagyták az elsőfokú határozatokat, így jogerőssé vált a 35 millió forint visszafizetéséről szóló kötelezettség.