szerző:
MTI

Katar a gazdasági embargó feloldásáig nem tárgyal azokkal az arab államokkal, amelyek megszakították vele a diplomáciai kapcsolatokat – közölte Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter. Azt mondta, van egy B-tervük is.

"Katar blokád alatt áll, nincsenek tárgyalások" – mondta a sejk. "Fel kell oldaniuk a blokádot a tárgyalásokhoz. Eddig nem láttunk ezzel kapcsolatos elmozdulást, ami előfeltétele annak, hogy bármi előrelépés történjen" – tette hozzá.

A katari külügyminiszter emellett kizárta, hogy országa párbeszédet kezdjen szomszédjaival belügyeiről, illetve a katari tulajdonú al-Dzsazíra hírtévé jövőjéről.

Száni szerint eddig még semmilyen követelést sem közölt Dohával Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, és Bahrein sem, amely hét másik országgal együtt megszakította diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azzal vádolva az emírség vezetését, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe, nem utolsósorban az al-Dzsazírán keresztül.

A katari külügyi tárca vezetője szerint egyedül a kuvaiti uralkodó közvetített a viszályban, egyben kiemelte, hogy az emírség az Arab-öböl menti államok konkrét követeléseit várja a vita rendezésének érdekében. "Nem lehetnek olyan homályos követelések, mint a katariak úgyis tudják, mit akarunk tőlük, fel kell hagyniuk ezzel-azzal, és külföldi megfigyelőmechanizmus alá kell helyezni őket" – tette hozzá.

A katari külügyi tárca vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a viszály elhúzódása esetén az emírség Törökországra, Kuvaitra, Ománra, valamint Szaúd-Arábia regionális riválisára, Iránra fog támaszkodni.

"Van egy tartalék tervünk, amely főként Törökországra, Ománra és Kuvaitra támaszkodik. Irán pedig rendelkezésünkre bocsájtotta légitársaságunk számára a légterét, emellett együttműködünk mindazon országokkal, amelyek árukkal láthatják el Katart" – tette hozzá Száni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!