szerző:
hvg.hu

Amerika voltaképp rá se hederít Donald Trump zöldenergia-ellenes kirohanásaira - legalább is ez derül ki abból, ahogyan rekordot döntött márciusban a zöldenergia-részarány az USA energiamixében. És nem látszik, mitől lenne megállás...

Az Amerikai Egyesült Államok Energia Információs Ügynöksége (EIA) által közzétett jelentés szerint 2017 márciusában az USA szélből és napenergiábül nyert villamosenergia-termelésének összege meghaladta a havi termelési mennyiség 10 százalékát.

©

Ez az első ilyen eset az ország történetében, ráadásul a rekord azért is kiemelendő, mert egy évvel korábban e rekordszint még épp csak meghaladta a 7 százalékot. Maga az EIA is csak áprilisra várta ezt az eredményt - elsősorban az utóbbi évek texasi és oklahomai szélerőmű telepítési hullámának következményeként. A határátlépés módja azonban előrevetíti, hogy  a kövektező hónapokban akár folyamatos rekordfelülírások is következheznek.

Texasban  már termelő szélenergiakapacitás megközelíti a 22 gigawattot (ez 11 db Paksi Atomerőmű méretnek felel meg), és a bővülés képtelen lassítani: érkezik újabb 724 megawatt (MW) új szélenergia kapacitás az egyenletbe. Kansasba meg ennek több mint a fele (481 MW), és az Egyesült Államokban ez év első negyedéve volt a legsikeresebb ciklus 2009 óta az új szélerőművi kapacitások bővülését tekintve, mert  - mint azt az American Wind Energy Association hivatalosan is lejelentette: három hónap alatt 908 közműcég szélturbináit telepítették - összesen 2 GW méretben - a rendszerbe.

Ahogyan az az alábbi diagrammon is látszik: szinte minden államban a szél teszi ki a nagyobb részét az állam zöldenegiatermelésének. Arizóna és Kalifornia  persze "más tészta", de azért az mégiscsak elgondolkodtató,hogy Iowa például 37 százalékot, Kansas pedig 30 százalékot már a szélenergiatermeléséből volt képes az energiamixbe adni.

©

A zöldenergiát részben vagy egészben tagadó állásponton ragadtak számára még inkább zavarba ejtő az a hír, hogy a SEITA (US Solar Energy Industries Association) és a GTM Research adatai szerint az első negyedévben összesen 2044 MW új napelemes termelőkapacitás kerül az amerikai villamosenergia rendszerbe - kétszer annyi, mint amennyit az amerikai energiahivatal (FERC - US Federal Energy Regulatory Commission) jósolt.

Széttrollkodják Trumpot az adatok

Már megint belerúgtak a zöldek a republikánus elnökaspiránsba, pedig nem is mondtak semmit. Csak a hiteles adatokat rendezték sorba, azok magukért beszéltek. Ahogyan azt a múlt héten, még melegében megírtuk, a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump meglehetősen elragadtatta magát az észak-dakotai fővárosban, Bismarckban, amikor jelentős tömeg előtt arról beszélt, hogy újra a szén (és az olaj) országává tenné elnökként Amerikát, és kinyírná a megújuló energiatermelő szektort, de még a klímaegyezményt is felrúgná.

Donald Trump szénipari kortesbeszédei és klímavédelem ellenes kirohanásai ellenére tehát az van (egyelőre), hogy Amerika is köszöni szépen, él a növekvő megújulóenergia-termelés lehetőségeivel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!