szerző:
hvg.hu

A fideszes Bánki Erik javaslatára már a röplabdába is áramolhatnak a taopénzek, a felesége éppen a röplabdaszövetségnél tölt be magas pozíciót.

Éppen Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnökének javaslatára vált látványcsapatsporttá és került a taopénzek által támogatott rendszerbe a röplabda, akinek felesége, Bánki Ágnes a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke – írja a Magyar Nemzet.

Az Országgyűlés százötven igen és harmincnégy nem szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a fideszes képviselő módosító javaslatát, amely alapján a röplabdás sportszervezetek is részesülhetnek társaságiadó-kedvezményekben. Bánki Ágnes a hírt lelkendezve kommentálta a Nemzeti Sportnak.

A taorendszerben a vállalkozások a társasági adójuk egy részét az államkassza helyett sportszervezetnek utalhatják, Bánki módosító javaslata pedig most kibővítette a taopénzekből részesülő látványcsapatsportok körét, így a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong mellé bekerült a röplabda is.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára egy írásbeli válaszában azt írta, 2011 óta a múlt év végéig a kiemelt öt látványsportágba bő 394 milliárd forintnyi támogatási kérelmet hagytak jóvá, amiből közel 320 milliárdot le is hívtak az igénylő sportszervezetek.

A lap hozzáteszi, ez a pénz nagyjából háromszorosa annak, mint amennyit a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszerre szán az idén az állam, és a kétharmada a teljes magyar felsőoktatás éves költségvetésének, holott a most lezárult 2016–2017-es taoszezon végéig sincs benne minden az említett 320 milliárdban.

Rétvári kitért arra is, hogy 2011 óta 1618 labdarúgó- és 34 vízilabda-sportszervezet elszámolását zárták le, bár az nem derült ki, hogy ennyi sportszervezetet ellenőriztek-e hat éven keresztül, vagy ennyi támogatási programot néztek-e meg.

A Magyar Vízilabda Szövetség csak 2011–2013-ban 566 millió forint értékben tárt fel visszaéléseket tagszervezeteinél, de a szabálytalankodó sportszervezetek ezután is gyűjthettek támogatást. A Transparency International (TI) közérdekűadat-igénylésben kérdezett rá, hogy mi lett a rosszul felhasznált százmilliókkal, az Emmi közlése szerint pedig a 2011–2012-es szezon óta 43 vízilabda-sportszervezettől kértek vissza támogatási összeget, vagyis alapból többtől, mint ahánynál a Rétvári által megfogalmazott válasz szerint lezárták az elszámolást.