szerző:
hvg.hu

Theresa May brit miniszterelnök csütörtök este nyilvánosságra hozta az országban dolgozó EU-s állampolgároknak szóló ajánlatát.

A megjelent rövidhír alapján annyit tudni a brüsszeli EU-csúcs vacsoráján elhangzott bejelentésről, hogy minden EU-állampolgár, aki már több mint 5 éve dolgozik az Egyesült Királyságban, a Brexit után "settled EU statust", azaz kb. EU-állampolgároknak szóló letelepedési engedélyt kap.

Az új státusz nemcsak az Egyesült Királyságban tartózkodásra jogosítaná fel őket, hanem az egészségügyi ellátórendszer és a közoktatás igénybevételére, valamint egyéb juttatásokra is.

Nem tudni még, hogy az új szabályozás mikor lép hatályba, valamint azt sem, hogy mi történik azokkal az EU-polgárokkal, akik kevesebb mint öt éve tették át a székhelyüket az Egyesült Királyságba. A Bloomberg szerint a jogosultság valamikor a Brexit elindítása, tehát 2017. március 29-e és a kiválás két évvel későbbi dátuma között járna le. (Tehát azokról van szó, akiknél az öt év addig az időpontig letelik.) A pontos dátumot a brit kormány egyelőre nyitott kérdésként kezeli - írta a portál.

Azt azonban világossá tette a brit miniszterelnök: csak abban az esetben működne a fenti berendezkedés, ha a kiválás után ugyanilyen jogok illetik meg a briteket az Európai Unióban - tudósított a BBC rendkívüli hírben.

May hivatalosan hétfőn hozza nyilvánosságra tárgyalási álláspontját a kérdéssel kapcsolatban, ám azt már Brüsszelbe érkezve közölte, hogy megosztja a 27 tagállam vezetőjével legújabb javaslatát. A hírt nem fogadta nagy lelkesedés, a hivatalos álláspont ugyanis az, a Brexit tárgyalási fóruma nem az EU-csúcs. A Bloomberg úgy tudja, hogy a jogosultság végének dátumát is a hétfőn a brit parlamentben közlendő javaslatcsomaggal együtt árulja majd el Theresa May.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!