szerző:
hvg.hu

Hosszú időhúzás után kiadták az elemzéseket, amelyeket Matolcsy unokatestvérének cége készített a jegybank alapítványainak.

Fizikai formában is megkapta a Transparency International a BanKonzult Kft. elemzéseit – írta meg a 444. Az MNB alapítványai és a jegybank évente összesen 60 millió forintot fizetett ezekért az írásokért a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában álló cégnek. A Transparency és a 444.hu az után indított pert az elemzésekért, hogy az alapítványok nem akarták kiadni, pontosan mire költöttek ennyi pénzt. Sőt, ha rajtuk múlt volna, lehet, ki sem derült volna, hogy ezek az írások egyáltalán léteztek: csak akkor derült ki, hogy elkészültek, amikor az MNB-s alapítványoknak hosszas pereskedés után kötelező lett kiadni, mi mindenre költöttek pénzt.

A portál ekkor kikérte a dokumentumokat, az alapítványok viszont csak egy elnagyolt témaleírást küldtek, ekkor indult meg a per. A bíróság első- és másodfokon is úgy döntött, hogy az elemzések a nyilvánosságra tartoznak – az alapítványok nem várták meg a teljes jogi procedúra végét, még a másodfokú ítélet előtt feltették a honlapjukra ezeket, hivatalosan azonban csak most adták át a papírokat.

Az elemzések nagy újdonságokat nem tartalmaznak, KSH-, Eurostat- és MNB adatsorokat foglaltak össze a szerzők, vagy épp OECD-tanulmányokat, esetleg külföldi lapok gazdasági cikkeit fordítottak le magyarra és tettek hozzá néhány általános makrogazdasági megállapítást. Összesen havi 12-13, általában kétoldalas anyag készült. Valamiért úgy gondolták, hogy fénymásolni vagy neten átküldeni nem lehet a jegybank egyik alapítványától a másikhoz ezeket: az elemzéseket az MNB több alapítványa is megvette példányonként 750 ezer forintért.

*

Írásunkra reagálva, a Pallas Athéné Alapítványoktól kapott levelet szerkesztőségük. Ebben az április 25-én kiadott közleményükre emlékeztetnek, amelyben közölték:

"Az átlátható működés érdekében a Pallas Athéné Alapítványok közzétették a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című havi rendszerességgel megjelenő gazdasági elemzéseket tartalmazó kiadványokat. A Pallas Athéné Alapítványok a biztonságos, felelősségteljes gazdálkodásuk és befektetéseik eredményeképpen alapításuk óta folyamatosan gyarapítják vagyonukat és emellett már több mint 1000 pályázatot támogattak."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!