szerző:
hvg.hu

Már nem az államkötvény a kedvenc, bár még mindig abban tartják a legtöbb pénzt.

Kevesebb állampapírja van már a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak, ingatlanvagyonuk azonban már közelíti a százmilliárd forintot – írja a Portfolio. A portál összesítése szerint ez komoly változás, hiszen alapításkor még csak 6,8 milliárd forint értékű ingatlan volt az alapítványok tulajdonában.

A Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 267,7 milliárd forint, a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 122,56 milliárd forintot Magyar Állampapírban, 22,06 milliárd forintot bankbetétben, 83,95 milliárd forintot ingatlanban tart, és 39,1 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektetett be.

Az ingatlanok értéke májushoz képest is több mint tízmilliárd forinttal nőtt – teszi hozzá a Portfolio. Ezt magyarázhatja az ingatlanpiac szárnyalása – kérdés azonban, mi lesz, ha véget ér a boom.

A legnagyobb arányban tehát még mindig az állampapírok vannak, pedig a jegybankot felügyelő Európai Központi Bank többször jelezte: a jegybank államkötvény-vásárlását tiltják az uniós szabályok. Az MNB el is kezdte az állampapír-portfólió leépítését: amíg korábban még 200 milliárdot tett ki az állomány, ma már „csupán” 122 milliárd.

Más kérdés, hogy az EKB szerint az ingatlanvásárlással is megvalósul a tiltott finanszírozás – márpedig ha összeadjuk a PADA és cégeinek ingatlanvagyonát és állampapírjait még mindig 200 milliárd forint fölött lesz az összeg.

Korábban az MNB azt szerette volna elérni, hogy törvény mondja ki: alapítványai pénze nem minősül közpénznek. Ezt azonban az Alkotmánybíróság elkaszálta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Szabó Yvette Gazdaság

A Matolcsy-alapítványok félmilliárdot szórtak szét a vezetőik között

Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank hozott létre különböző oktatási, kutatási és társadalomfejlesztési projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből. Úgy tűnik, a kormány szavazóbázisának erősítése már fontosabb lett, mint az alapítványok eredeti céljai.